Considerations about the school snack management and control process held in a educational institution in the City of São Paulo

Authors

  • Luiz Claudio Gonçalves Faculdade de Tecnologia da Zona Sul de SP
  • Gabriela dos Santos Faculdade de Tecnologia da Zona Sul de São Paulo
  • Valter Paulo de Lima Faculdade de Tecnologia da Zona Sul de São Paulo

DOI:

https://doi.org/10.22567/rep.v9i1.553

Keywords:

Inventory Control, Inventory Management, Processes improvement.

Abstract

A well-managed and organized inventory avoids high maintenance costs and product shortages. Based on these arguments, this investigation seeks to identify what activities are carried out in the process of management and control of school meals and also what are the advantages and disadvantages brought by the same, for an educational institution located in the city of São Paulo. As results obtained in the research, it is observed that the institution makes use of some techniques and tools described in the research, aiming to help in the improvement of the process, thus reducing the rate of product shortages. It was also found that, after the implementation of the SAESP computerized system, the institution achieves greater and better autonomy to manage its menu. In the current competitive scenario, defining effective inventory management and control methods becomes a major differential for companies to be competitive and thus obtain due market recognition. In this scenario, both the manager and his team must try to reduce costs, optimize time and space, avoid waste, perform the proper identification and disposal of products and control their turnover.

Author Biographies

Gabriela dos Santos, Faculdade de Tecnologia da Zona Sul de São Paulo

Tecnologo em Logística

Valter Paulo de Lima, Faculdade de Tecnologia da Zona Sul de São Paulo

Tecnologo em Logística

References

ABREU, M.: Alimentação escolar: combate à desnutrição e ao fracasso escolar ou direito da criança e ato pedagógico. Em Aberto, Brasília. Disponível em:. Acesso em: 01/07/2019.

ARNOLD, J. R. Tony. Administração de materiais. São Paulo: Atlas, 2009.

BERTAGLIA, P. R. Logística e gerenciamento da cadeia de abastecimento. São Paulo: Saraiva, 2009.

CHING, H. Y. Gestão de Estoque na Cadeia de Logística Integrada: Supply Chain. 3.Ed, São Paulo: Atlas, 2009.

CARVALHO, J. M. C. Logística. 3ª ed. Lisboa: Editora Silabo, 2002

DIAS, M. A. P. Administração De Materiais: Princípios, Conceitos e Gestão. 5ª Ed., Ed. Atlas, São Paulo, 2008.

FNDE, Fundação Nacional Desenvolvimento da Educação <http://www.fnde.gov.br/index.php/programas/alimentacao-escolar/alimentacao-escolar-apresentacao> Acesso em 25/09/2019

GASNIER, D. G. A dinâmica dos estoques: guia prático para planejamento, gestão de materiais e logística. São Paulo: IMAM, 2002.

MARTINS, P.G.; ALT, P.R.C. Administração de Materiais e Recursos Patrimoniais. 2ª Ed. São Paulo, Editora Saraiva, 2006.

MAEHLER, A. E; CERETTA, P. S; JÚNIOR, P. C. Aplicação do Método de Criticidade de Materiais em Estoques Hospitalares. XXIV ENEGEP. Florianópolis, 2004

OLIVEIRA, D. A. G.: Avaliação química, nutricional e sensorial de uma mistura à base de farinhas de arroz, banana e mandioca enriquecida com outras fontes proteicas. 1997. 79 F. Dissertação (Mestrado Em Ciência E Tecnologia De Alimentos). Escola Superior De Agricultura Luiz De Queiroz, Piracicaba, 1997.

PAOLESCHI, B. Almoxarifado e Gestão de Estoques: Do Recebimento, Guarda e Expedição à Distribuição do Estoque. São Paulo, Ed. Érica, 2012.

PNAE, Programa Nacional de Merenda Escolar: Merenda Escolar <http://www.portaldatransparencia.gov.br/aprendaMais/documentos/cursoPNAE.pdf> Acesso em 21/06/2019.

POZO, H. Administração De Recursos Materiais E Patrimoniais: Uma Abordagem Logística. 6ª ed., São Paulo, Ed. Atlas, 2010.

SÃO PAULO. Sistema de Alimentação Escolar do Estado de São Paulo. Disponível em: https://midiasstoragesec.blob.core.windows.net/001/2017/05/manual-orientao-bsica-saesp-ii-nova-baixa-diria-03-05-17-1.pdf. Acesso em: 17/08/219.

VIANA, J. J. Administração de materiais: um enfoque prático. São Paulo: Atlas, 2012.

Published

2020-01-29

How to Cite

Gonçalves, L. C., dos Santos, G., & de Lima, V. P. (2020). Considerations about the school snack management and control process held in a educational institution in the City of São Paulo. Revista Eniac Pesquisa, 9(1), 93–107. https://doi.org/10.22567/rep.v9i1.553

Issue

Section

Artigos

Most read articles by the same author(s)